expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 8 września 2015

Przecier pomidorowy

  • Przy zrobieniu przecieru jest sporo pracy ale warto bo taki domowy przecier smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu. Mamy pewność że nie zawiera konserwantów.

  • Składniki:
  • 5 kilogramów pomidorów

    4 łyżki soli niejodowanej

    4 łyżki cukru
  • Sposób przygotowania:
  • Pomidory myjemy, usuwamy zgrubiałe części, kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone pomidory. Gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać.Zdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez gęste sitko. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy i gotujemy przez około 30 minut. Przecier przelewamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania.
  • Warzywa psiankowate 2015

  • Pora na pomidora!

2 komentarze:

  1. Teraz rozłożyło mnie choróbsko, ale jak tylko przejdzie, to lecę po kolejną partię pomidorków na przecier. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie mogę się w tym roku zebrać do przecierania pomidorów, ale Twój wygląda tak ślicznie, że chyba się zmobilizuję ;)

    OdpowiedzUsuń