expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 września 2015

Konfitura żurawinowo-gruszkowa

Żurawina tworzy świetny duet z gruszkami, taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów.

Składniki:
1 kilogram żurawiny

0,5 kilograma gruszek

0,5 kilograma cukru

Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy cukier , gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikami i pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz