Żurawina tworzy świetny duet z gruszkami, taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów.
Składniki:
1 kilogram żurawiny
0,5 kilograma gruszek
0,5 kilograma cukru
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy cukier , gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikami i pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz