- Każdego roku marynuję paprykę, zawsze staram się żeby była w różnych kolorach. Zimą wykorzystuję do różnych sałatek.
- Składniki:
- 2 kilogramy papryki
Zalewa:
4 szklanki wody
0,5 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
gorczyca
ziele angielskie
listek laurowy - Sposób przygotowania:
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne, dokładnie myjemy. Kroimy w paski lub na mniejsze kawałki. Do umytych i wyparzonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe, składamy paprykę. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy paprykę poukładaną w słoikach. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania.
Piękne zdjęcia. Dziękuję za kolejny przepis w akcji.
OdpowiedzUsuńdziekuje
OdpowiedzUsuń