expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 8 września 2015

Papryka marynowana

  • Każdego roku marynuję paprykę, zawsze staram się żeby była w różnych kolorach. Zimą wykorzystuję do różnych sałatek. 

  • Składniki:
  • 2 kilogramy papryki

    Zalewa:

    4 szklanki wody

    0,5 szklanki octu

    1 szklanka cukru

    2 łyżeczki soli

    Dodatkowo:

    gorczyca

    ziele angielskie

    listek laurowy
  • Sposób przygotowania:
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne, dokładnie myjemy. Kroimy w paski lub na mniejsze kawałki. Do umytych i wyparzonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe, składamy paprykę. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy paprykę poukładaną w słoikach. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania.
  • Warzywa psiankowate 2015

2 komentarze: