Smaczna tarta z mirabelkami i bezą.Mirabelki po upieczeniu są lekko kwaskowe i doskonale się komponują ze słodką bezą.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
3 żółtka
Beza:
3 białka
9 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 500 gram mirabelek
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 30 cm). Z mirabelek usuwamy pestki i układamy na cieście skórą do ciasta,lekko je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 30 minut , aż ciasto będzie miało złoty kolor.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,dodajemy cukier puder,dokładnie mieszamy .Gdy ciasto się podpiecze wykładamy na ciasto.Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Bogusiu tarta rewelacyjna , uwielbiam ciasta z bezą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu, Pozdrawiam:)
UsuńWygląda apetycznie)))
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń