expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 września 2015

Tarta malinowo-borówkowa

Pyszna i efektowna tarta biszkoptowa z bitą śmietaną, malinami i borówkami. Swoim wyglądem skusi każdego.

  • Składniki:
  • Biszkopt:
    3 jajka
    1,2 szklanki cukru
    1,2 szklanki mąki pszennej
    1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany
    1 galaretka cytrynowa
    Dodatkowo:
    200 gram malin
    200 gram borówek
    listki mięty
  • Sposób przygotowania:
  • Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min. 
  • Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, trochę odkładamy do dekoracji wierzchu. Układamy oczyszczone owoce, dekorujemy pozostałą śmietaną za pomocą worka cukierniczego i listkami mięty.

4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie :) Patrząc na nią, tęsknię za latem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę oszukana ta tarta :D Prawdziwe tarty robi się z drożdżowego, francuskiego lub kruchego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę oszukana ta tarta :D Prawdziwe tarty robi się z drożdżowego, francuskiego lub kruchego ciasta.

    OdpowiedzUsuń