Lekkie ciasto smaku słodko-kwaśnym z pysznym kremem z mascarpone.Idealne na gorące dni.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1,2 szklanki cukru
1,2 szklanki mąki pszennej
1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z mascarpone:
250 g serka mascarpone
250 g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
Masa porzeczkowa:
250 g dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka o smaku owoców leśnych
owoc :porzeczki i borówki
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby spęczniała. Dżem porzeczkowy przekładamy do rondla, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści, odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą masę wylewamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki aby do stężenia.
Serek mascarpone i jogurt grecki miksujemy, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixami. Masę wykładamy na masę porzeczkową.
Umyte owoce osuszamy, układamy na masie z mascarpone i jogurtu. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz