expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 8 września 2015

Korniszony na słodko

  • Ogórki zrobiłam pierwszy raz w tym roku, przepis dostałam od mojej mamy, bardzo mi smakowały , polecam.




  • Składniki:
  • 2-2,5 kilograma ogórków

    Zalewa:

    5 szklanek wody

    1 szklanka octu

    1 szklanka cukru

    4 łyżeczki soli

    Dodatkowo:

    1 marchewka

    1 cebula

    koper

    ziele angielskie

    pieprz ziarnisty

    liść laurowe

    gorczyca
  • Sposób przygotowania:
  • Ogórki myjemy. Do każdego słoika wkładamy, koper, po kilka plasterków marchewki i cebuli, 2 ząbki czosnku, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz