- Ogórki zrobiłam pierwszy raz w tym roku, przepis dostałam od mojej mamy, bardzo mi smakowały , polecam.
Składniki:- 2-2,5 kilograma ogórków
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 marchewka
1 cebula
koper
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liść laurowe
gorczyca - Sposób przygotowania:
- Ogórki myjemy. Do każdego słoika wkładamy, koper, po kilka plasterków marchewki i cebuli, 2 ząbki czosnku, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz