expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 25 marca 2016

Makowiec

Makowiec jest bardzo smaczny i wilgotny. Nigdy nie może go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych.


Składniki:
Ciasto:
750 gram mąki
375 gram margaryny
80 gram drożdży
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany 18%
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
Masa makowa:
500 gram maku
150 gram masła
3/4 szklanki płynnego miodu
1 cukier waniliowy
100 gram posiekanych orzechów
100 gram rodzynek
100 gram skórki pomarańczowej
1 olejek migdałowy
1/3 szklanki cukru
1/3 łyżeczki soli
4 żółtka i 6 białek
Lukier:
150 gram cukru pudru 
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
skórka pomarańczowa 
Sposób przygotowania:
Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy w kulę. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce. Mak sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sitku i mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy makowce, posypujemy skórką pomarańczową.

2 komentarze: