expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 18 marca 2016

Ciasto Snikers

Pyszne ciasto miodowe przełożone masą budyniową oraz masą kajmakową z kawałkami orzechów. Uwielbiam takie połączenie smaków, jednym słowem rozkosz dla podniebienia.

Składniki:
Ciasto:
500 gram mąki pszennej
250 gram masła
200 gram cukru
3 jajka
1 łyżka miodu prawdziwego
1 łyżeczka sody
Masa budyniowa:
0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
Cukier waniliowy
4 płaskie łyżki mąki pszennej
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Puszka masy kajmakowo-orzechowej Helio
100 gram orzechów ziemnych Helio
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier, miód oraz sodę, zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy równe części. Trzy jednakowe formy (24x24cm.) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno.
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki.




1 komentarz: