expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 14 marca 2016

Zupa fasolowa z kiełbasą

Smaczna zupa z białej fasoli z kiełbaską od firmy Tradycyjne Jadło, jest bardzo aromatyczna, syta i rozgrzewająca, idealna na chłodne zimowe dni.

Składniki:
0,5 kilograma wędzonych żeberek
3 litry wody
1 szklanka drobnej białej fasoli
2 marchewki
1 pietruszka
5 ziemniaków
1 cebula
kawałek kiełbasy wołowej Hetmana z orzechami włoskimi Tradycyjne Jadło
2 łyżki mąki
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu czarnego
domowa jarzynka
sól, pieprz
majeranek
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimna wodą, pozostawiamy na noc żeby się namoczyła, następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy nową wodą i gotujemy fasolę do miękkości, odcedzamy.Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy obrana cebulę, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, całość zalewamy 3 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości żeberek, mięso i cebulę wyjmujemy z wywaru.
Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie pół plasterki, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z ugotowaną fasolą, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielka ilością zimnej wody. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, domową jarzynką oraz majerankiem. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do zupy.


4 komentarze: