expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 marca 2016

Mazurek dyniowo-kajmakowy

Bardzo smaczny mazurek z dżemem dyniowym i masa kajmakową, moja rodzina bardzo lubi mazurki z tą masą. Ciasto nie wymaga wcześniejszego pieczenia, doskonale smakuje na drugi dzień, jest mięciutkie.

Składniki:
Ciasto:
400 gram mąki krupczatki
200 gram masła
100 gram cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Dodatkowo:
Puszka masy krówkowej-kajmaku HELIO
Słoik dżemu dyniowego
Wiśnie kandyzowane
Płatki migdałowe HELIO
Sposób przygotowania:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło żółtka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną częścią wylepiamy dno tortownicy (22cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
Ostudzony placek smarujemy dżemem dyniowym, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą kajmakową, pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy brzegi i środek wyciskając małe rozetki. Dekorujemy wiśniami kandyzowanymi i płatkami migdałów.




4 komentarze: