expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 25 marca 2016

Babka drożdżowo-makowa

Zamiast tradycyjnego makowca możemy upiec babkę, ładnie się prezentuje na świątecznym stole a w dodatku jest smaczna i wilgotna.

Składniki:
250 gram mąki pszennej
13 gram świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
50 ml. letniego mleka
60 gram masła
szczypta soli
Dodatkowo:
puszka gotowej masy makowej Helio
polewa czekoladowa Helio
płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy ze śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże ze śmietaną oraz pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz