expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 4 marca 2016

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

Pyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat Dalkowski, idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne.

Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem:
0,5 litra mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Cukier waniliowy
2 łyżki cukru
150 ml. likieru advokaat Dalkowski
200 gram masła
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół.
Szklankę mleka przelewamy do rondla, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu.
Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc małe rozetki.







6 komentarzy:

  1. u mnie też będzie ciasto czekoladowe z adwokatowe w ten weekend; trochę inny przepis, ale pewnie równie dobre jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie, bo ciasta z adwokatem wprost uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne i niezwykle smakowite ciasto :)

    OdpowiedzUsuń