expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 25 marca 2016

Sernik wiedeński

Bardzo smaczny i puszysty sernik z dużą ilością bakalii, idealny na święta Wielkanocne.

Składniki:
Masa serowa:
1 kilogram białego tłustego sera 
10 żółtek
5 białek
1 masło roślinne
2 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżki mąki krupczatki 
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 szklanka rodzynek
1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
3 opakowania herbatników
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
Ser biały mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, ucierając dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy ser oraz mąkę i budyń. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy herbatnikami, wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnik, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut. Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. polewamy ostudzony sernik.

1 komentarz:

  1. Sernik wiedeński to jest tylko i wyłącznie sernik pieczony bez ciasta!!! A wersja podana w tym przypadku to sernik na herbatnikach , z wiedeńskim nie ma nic wspólnego!!!!

    OdpowiedzUsuń