expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 22 marca 2016

Żurek na zakwasie

Żurek na naturalnym zakwasie jest smaczny i aromatyczny, w moim domu podaje się go z białą kiełbaską, jajkiem i ziemniakami. Możemy go padać na świąteczne śniadanie Wielkanocne.

Składniki:
6 surowych białych kiełbasek
1 cebula
2 szklanki zakwasu na żurek
3 łyżki chrzanu tartego
1 szklanka śmietany 18 %
3-4 łyżki mąki pszennej
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu ziarnistego
sól, pieprz
2-3 łyżki majeranku
domowa vegeta
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Do większego garnka przekładamy białą kiełbasę, obrana cebulę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe, zalewamy 3 litrami zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. Kiełbasę wyjmujemy, przekładamy na talerz, do żurku wlewamy zakwas, gotujemy prze kilka minut, dodajemy mąkę rozmieszana w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilości gorącego żurku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy razem z chrzanem, doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek roztarty w dłoni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz