expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 10 grudnia 2016

Keks orzechowy

Bardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt.

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
125 gram masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram orzechów włoskich
Dodatkowo:
1 polewa czekoladowa
Orzechy włoskie do posypania
Sposób przygotowania:
Masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło i miksujemy i posiekane orzechy. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę, delikatnie mieszamy, masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ostudzony keks, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.


1 komentarz:

  1. Super. Zapraszam do siebie. Sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi www.tarkaimiarka.pl

    OdpowiedzUsuń