expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Muffinki marchewkowo-piernikowe

Takie muffinki bardzo często piekę zamiast ciasta, są bardzo smaczne i wilgotne, szybko je się przyrządza. Idealne na święta Bożego Narodzenia.


Składniki:
250 gram mąki pszennej
100 gram cukru
2 łyżki miodu
150 gram startej marchwi
2 jajka
100 gram masła
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Papilotki do muffinek
Sposób przygotowania:
Łyżkę cukru zrumieniamy na karmel, rozpuszczamy w łyżce gorącej wody. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, ucierając wsypujemy make przesianą z proszkiem do pieczenia oraz startą marchew. Na końcu dodajemy karmel, przyprawę do piernika oraz pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz