expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 21 grudnia 2016

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

W chłodne jesienno-zimowe dni nic tak nas nie rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak.


Składniki:
300 gram wędzonych żeberek
0,5 kilograma kiszonej kapusty
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula 
100 gram kaszy jęczmiennej Młyny Stoisław
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
Sól, pieprz
Majeranek
Sposób przygotowania:
Żeberka razem z przyprawami i obraną cebulą przekładamy do garnka, zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy i dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz