expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 22 grudnia 2016

Miodownik z kaszą manną

Moja rodzina bardzo lubi różnego rodzaju miodowniki, tym razem miodownik przełożyłam masą z kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo.

Składniki:
Ciasto:
250 gram mąki pszennej
250 gram mąki krupczatki
250 gram masła
100 gram cukru
3 jajka
4 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody
Masa:
1 litr mleka
250 gram masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego 
1 szklanka kaszy manny Cenos
Dodatkowo:
1 polewa czekoladowa Helio
100 gram posiekanych orzechów włoskich
Forma 23x23 cm.
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jedną częścią ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałe dwa placki pieczemy osobno w ten sam sposób co pierwszy.
Do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę manną, gotujemy do momentu aż będzie gęsta. Połowę masy wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając. Resztę masy wylewamy na placek, przykrywamy drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.

Ciasto najlepiej smakuje w połączeniu z winem Monte Santi.




3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, niczym z cukierni :) Na pewno bym się skusiła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miodownik jest faktycznie typowo świątecznym ciastem - u mnie tez pojawi sie w okresie świątecznym :)

    OdpowiedzUsuń