expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 21 grudnia 2016

Makaronowa zapiekanka z karelosse

Ostatnio na obiad przygotowałam zapiekankę z makaronem, indykiem oraz karelosse od Fit&Easy, jest to nowe bardzo smaczne warzywo które od niedawna jest uprawiane w Polsce, jest to połączenie jarmużu z brukselką. Zapiekanka dzięki karellose nabrała odpowiedniego smaku, moi domownikom bardzo smakowała.



Składniki:
300 gram makaronu
300 gram piersi z indyka 
100 gram karelosse Fit&Easy
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
200 gram sera żółtego
Przyprawa do indyka
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawa do indyka, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Karelosse kroimy na pół, wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekanka podajemy polaną ketchupem.



1 komentarz:

  1. Takie zapiekanki mogłabym jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń