expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 9 lutego 2016

Bułki na krupczatce

Pierwszy raz piekłam bułki z mąki krupczatki, wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Domowe pieczywo jest dużo zdrowsze, nie zawiera sztucznych spulchniaczy.

Składniki:
0,5 kilograma mąki krupczatki Młynomag
1 szklanka aktywnego zakwasu
200 ml. letniej wody
20 gram świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
Papier do pieczenia
1 jajko
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy zakwas, sól, cukier oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.










4 komentarze: