Pyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej dyni, jest lekko pikantna, najlepiej smakuje podana z prażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym.
Składniki:
2 kilogramy dyni
1 cebula
1 papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
250 ml.śmietany 30 %
masło
1 litr bulionu warzywnego
mielone chilli
sól
Sposób przygotowania:
Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Obraną cebulę i czosnek, papryczki, imbir drobno siekamy, w garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Dynię oddzielamy od skóry, rozdrobniona dodajemy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku, pestki dyni prażymy na suchej patelni, posypujemy zupę przed podaniem.
Jesień bez takiej zupy się nie liczy ;)
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania:)
OdpowiedzUsuń