expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 4 października 2015

Sok z malin na zimę

Zawsze robię bardzo duży zapas soku malinowego na zimę, jest doskonałym dodatkiem do herbaty. Jest bardzo dobry na przeziębienie,działa rozgrzewająco.Idealny na jesienno-zimowe dni.

Składniki:
3 kilogramy malin

3 kilogramy cukru
Sposób przygotowania:
Maliny nie myjąc przekładamy do dużego słoika, przesypując je cukrem, warstwa malin, warstwa cukru itd. do wykończenia cukru i malin. Słoiki przykrywamy gazą, odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień, aż maliny puszczą sok a cukier się całkowicie rozpuści. Po tym czasie sok zlewamy przecedzając przez sitko, przelewamy do garnka, zagotowujemy. Przelewamy do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Pasteryzujemy 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz