Bardzo smaczne i delikatne placki z dyni, najlepiej smakują podane ze śmietaną, polecam na kolację.Moje ulubione placuszki,mogę je jeść codziennie .
Składniki:
400 gram dyni Hokkaido
2 jajka
1 szklanka mąki
4 łyżki śmietany
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy śmietanę, żółtka, mąkę, dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, delikatnie łączymy z masą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy ze śmietaną.
Mniam, to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są bardzo smaczne:)
Usuń