expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 19 października 2015

Placuszki z dyni

Bardzo smaczne i delikatne placki z dyni, najlepiej smakują podane ze śmietaną, polecam na kolację.Moje ulubione placuszki,mogę je jeść codziennie .

Składniki:
400 gram dyni Hokkaido

2 jajka

1 szklanka mąki

4 łyżki śmietany

sól

olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy śmietanę, żółtka, mąkę, dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, delikatnie łączymy z masą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy ze śmietaną.
Sposób na dynię 2015

2 komentarze: