expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 4 października 2015

Lekki torcik malinowy

Bardzo smaczny i lekki torcik z masą malinowo-śmietanową, jest szybki i łatwy do przygotowania. Polecam na deser do kawy.

Składniki:
Biszkopt:

¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

3 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

0,5 litra śmietany 30 %

1 galaretka malinowa

200 gram malin

Dodatkowo:

2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz