Bardzo smaczny i lekki torcik z masą malinowo-śmietanową, jest szybki i łatwy do przygotowania. Polecam na deser do kawy.
Składniki:
Biszkopt:
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30 %
1 galaretka malinowa
200 gram malin
Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz