Szybki i smaczne ciasto drożdżowe z kruszonką i jeżynami, bardzo lubię ciasta drożdżowe z różnymi owocami.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
50 gram świeżych drożdży
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
3 jajka
Kruszonka:
1,5 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
200 gram margaryny
Dodatkowo:
500 gram jeżyn
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Sposób przygotowania:
Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej, mleko i zaczyn, ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę, ciasto przekładamy do formy (25x40 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, na wierzch układamy jeżyny. Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Z jeżynami musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto było bardzo smaczne:)
Usuń