expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 4 października 2015

Powidła z węgierek

Co roku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze, nie wyobrażam sobie bez nich świątecznego piernika .

Składniki:
3 kilogramy śliwek węgierek

0,5 kilograma cukru

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Przekładamy do garnka z grubym dnem,zasypujemy cukrem i smażymy 2 godziny ciągle mieszając,żeby się nie przypaliły.Przez kolejne dwa dni powidła smażymy po godzinie,powidła będą dobre gdy będą bardzo gęste,jak się okaże że są za rzadki to jeszcze smażymy.Gorące nakładamy do słoików .Pasteryzujemy 10-15 minut.
Najlepsze powidła wychodzą ze śliwek mocno dojrzałych i pomarszczonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz