expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 czerwca 2015

Kompot z truskawek na zimę

Prosty i szybki sposób na zamknięcie letnich owoców w słoiki . Bardzo lubię zimową porą otworzyć taki pyszny kompocik z truskawek .

  • Składniki:
  • 3 kilogramy truskawek 

    4 łyżki cukru na słoik 0,5 l.

    przegotowana ciepła woda
  • Sposób przygotowania:
  • Z truskawek usuwamy szypułki , dokładnie myjemy i przekładamy do wyparzonych słoików .
  • Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru .
  • Każdy słoik uzupełniamy ciepłą przegotowaną wodą . Dokładnie wycieramy ranty i zakręcamy nakrętki .
  • Słoiki układamy w garnku wyłożonym ściereczka , wlewamy wodę . Pasteryzujemy przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz