expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 czerwca 2015

Dżem truskawkowy

  • Taki domowy dżem jest bardzo smaczny , jest trochę pracy ale przynajmniej wiemy co mamy . Idealny do naleśników lub do świeżego pieczywa .
  • Składniki:
    3 kilogramy truskawek

    1,5 kilograma cukru

    3 żel-fixy 3:1

    sok z jednej cytryny
    Sposób przygotowania:


 Truskawki pozbawiamy szypułek p myjemy , rozdrabniamy . Przekładamy do garnka , dodajemy żel-fixy , dokładnie mieszamy . Zagotowujemy ciągle mieszając , żeby owoce się nie przypaliły . Wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i gotujemy 3 minuty od momentu zagotowania ciągle mieszając . Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu zaniku piany . Gorący dżem przelewamy do umytych i wyparzonych i suchych słoików , zakręcamy . Słoiki ustawiamy do góry dnem .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz