expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 czerwca 2015

Krucha tarta z kremem i truskawkami

Pyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką.

  • Składniki:
  • Ciasto kruche:
  • 220 gram mąki pszennej

    70 gram cukru pudru

    3 żółtka

    100 gram masła
  • Krem:
  • 250 gram serka mascarpone

    100 gram białej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 1 kilogram truskawek

    1 galaretka truskawkowa

    tłuszcz do formy
  • Sposób przygotowania:
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .Formę do tarty (24 cm.)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem ,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
  • Serek mascarpone przekładamy do miski , miksujemy . Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka miksujemy . Krem wykładamy na upieczonej tarcie .Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml. gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki . Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz