expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 22 czerwca 2016

Chlebek caprese

Pyszny i aromatyczny chleb z mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi, bardzo go lubię jeść na ciepło jak i na zimno. Chlebki upiekłam w foremkach od firmy PapilArt, są bardzo wygodne, polecam.

Składniki:
250 gram maki pszennej
12 gram świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
200 ml. letniej wody
0,5 słoika suszonych pomidorów
1 opakowanie mini mozzarelli
3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy pokruszone drożdże i wlewamy niewielką ilością letniej wody. Pozostawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałą wodę, sól, olej oraz zioła prowansalskie i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone suszone pomidory i pokrojona mozzarellę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek, odstawiamy do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza