expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 10 października 2016

Ziemniaki opiekane z tymiankiem

Pierwszy raz upiekłam takie małe ziemniaki, dodatek tymianku sprawił że wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Doskonale pasują do obiadu, polecam.


Składniki:
1,5 kilograma małych ziemniaków
1 łyżka przyprawy do ziemniaków Plenus
1 łyżka suszonego tymianku Plenus
0,5 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki cienko obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy, zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz sól, wszystko mieszamy. Przekładamy ostudzone ziemniaki, dokładnie je obtaczamy w oleju i przyprawach, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.


2 komentarze:

  1. Mniam pyszne! ja teraz też staram się zdrowo odżywiać z aplikacją www.kcalmar.com Polecam, jako inspiracje!

    OdpowiedzUsuń