expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 28 października 2016

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

Jesienną porą dość często piekę szarlotkę, tym razem postanowiłam upiec ją z dodatkiem dyni, wyszła bardzo smaczna. W kruszonce świetnie się sprawdziły pokruszone płatki kukurydziane, użyłam Corn Flakes Lubella,nadały jej fajny kolor oraz smak. Moje rodzinie bardzo smakuje to ciasto więc często je piekę.

Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
250 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka 
1 jajko
Masa jabłkowo-dyniowa:
1 kilogram jabłek
1,5 kilograma dyni
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Sok z połowy cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella
1,5 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 gram masła
Dodatkowo:
Forma 25x40 cm.
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, przekładamy razem z jabłkami do garnka z grubym dnem, podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy na małym do miękkości, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, chwilę jeszcze dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, posiekane masło, żółtka oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem, spód wylepiamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Ciasto wyjmujemy z piekarnika wykładamy masę jabłkwo-dyniowo, składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 30-40 minut.


2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis na masę i kruszonkę! podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń