expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 21 października 2016

Jabłka duszone na zimę

Każdej jesieni przygotowuję takie słoiki z jabłkami na zimę, wykorzystuję je do szarlotki, naleśników i wielu innych deserów. W tym roku w moim ogrodzie było dużo jabłek więc zrobiłam spory zapas.



Składniki:
5 kilogramów jabłek 
2 szklanki cukru
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka nie stracą swojego koloru. Na dno dużego garnka wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone jabłka, dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy jabłka będą się lekko rozpadać wsypujemy cukier i dusimy do momentu aż jabłka będą gęste. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.


3 komentarze:

  1. Takie jabłuszka otwarte zimą są najlepsze.:)
    Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bogusiu takie jabłka to są bardzo pyszne:) Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jabłuszka , na zimę w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń