expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 9 października 2016

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

W tym roku mam dużo cukinii, przyrządzam ją na różne sposoby. Najbardziej lubię taką nafaszerowaną mięsem z indyka i warzywami. Często przyrządzam ją jako danie obiadowe lub na kolację, jest prosta i szybka do przygotowania.


Składniki:
2 młode cukinie
0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka
2 duże pomidory
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek pora
Olej do smażenia
2 kulki mozzarelli
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso z indyka, lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru wody, wypełniamy przygotowanym farszem. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz