expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 28 kwietnia 2017

Kokosowa napoleonka bez pieczenia

Nie zawsze mamy czas na pieczenie ciasta więc możemy przygotować taka napoleonkę bez pieczenia na herbatnikach. krem z dodatkiem wiórek kokosowych jest bardzo smaczny i ma fajną lekką konsystencję. Idealne ciasto do popołudniowej małej czarnej.


Składniki:
1 litr mleka
200 gram wiórek kokosowych Targroch
200 gram masła
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 op. herbatników
Dodatkowo:
Polewa kakaowa
Wiórki kokosowe do posypania wierchu
Forma 23x23 cm.
Sposób przygotowania:
Dno formy wykładamy herbatnikami. Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy w rondlu z cukrem, masłem i wiórkami kokosowymi. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane mąki z mlekiem i gotujemy budyń, gorący wylewamy na ułożone herbatniki. Na wierzch układamy warstwę herbatników, lekko dociskamy, pozostawiamy do ostudzenia. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki.


2 komentarze: