expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 1 kwietnia 2017

Sałatka z fasolą

Bardzo fajna i prosta sałatka z fasoli szparagowej i fasoli orzeszek, jest sycąca i smaczna. Idealna do pracy lub na kolację. Zimowa porą używam mrożonej fasolki szparagowej.


Składniki:
100 gram fasoli szparagowej żółtej
100 gram fasoli szparagowej żółtej
1 duża papryka czerwona
1 cebula
100 gram suchej fasoli orzełek Cenos
sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Fasolę suchą wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniałą. Następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy nową i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania fasolę solimy, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Fasolkę szparagową, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i  paprykę kroimy w paski, wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej, ocet i doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki żeby składniki się przegryzły, sałatka smakuje najlepiej na drugi dzień.





1 komentarz: