expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 1 kwietnia 2016

Gulasz z szynki z kaszą owsianą

Taki gulasz często przyrządzam na obiad jako dodatek do kaszy, tym razem podałam go z kaszą owsianą. Jest bardzo smaczny, warzywa nadają mu delikatnego smaku.

Składniki:
1 kilogram mięsa z szynki
250 gram pieczarek
1 papryka
1 marchewka
1 cebula
przyprawa do gulaszu
sól, pieprz
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
5 ziaren pieprzu
2-3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
kasza owsiana Cenos
Sposób przygotowania:
Mięso z szynki kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gulaszu, cebulę kroimy w pióra, podsmażamy razem z mięsem na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę w takiej ilości żeby przykryła mięso. Gotujemy do miękkości mięsa. Paprykę kroimy w paski, pieczarki i marchewkę kroimy w plasterki, dodajemy do sosu, gotujemy do miękkości. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką paprykę, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Kaszę owsianą gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.



2 komentarze: