expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 24 kwietnia 2016

Surówka wielowarzywna

Surówka jest lekka, smaczna i zdrowa, zawiera dużo witamin. Zawsze przyrządzam ją z podwójnej porcji i mam ją na kilka dni, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:
0,5 główki białej kapusty
1 papryka czerwona
4 ogórki kiszone
4 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 jabłko
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju lnianego
1 łyżka musztardy delikatesowej WOM Parczew
sok z cytryny
sól, pieprz
cukier
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, marchewkę i jabłko obieramy. Wszystkie warzywa i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota z tarczą do tarcia. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, olej oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.


1 komentarz:

  1. Świetna ta surówka, sprawdzi się zarówno do kawałka mięsa lub ryby jak i do dań z grilla.

    OdpowiedzUsuń