expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 25 października 2017

Desery tiramisu

Tiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta.


Składniki:
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo:
1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut
Kakao 
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami . Ostatnią warstwą powinna być masa z serka i kakao. Wierzch deserów najlepiej posypać kakao tuż przed podaniem, desery najlepiej smakują lekko schłodzone.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz