expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 5 lutego 2017

Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie

Roladki przygotowane w ten sposób ładnie się prezentują i są smaczne. Przygotowałam je na święta, bardzo wszystkim smakowały. Z powodzeniem możemy je przygotować na różne imprezy karnawałowe.


Składniki:
5-6 plasterków szynki
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu tartego
Sól, pieprz
Galareta:
0,5 litra bulionu warzywnego
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Kilka łyżek kukurydzy konserwowej
Kilka łyżek groszku konserwowego
Kawałek czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy majonez oraz chrzan, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Plastry szynki smarujemy przygotowaną pastą, zwijamy i układamy na półmisku. Paprykę kroimy w kostkę, układamy razem z groszkiem i kukurydzą wokół roladek. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Bulion zagotowujemy, dodajemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galareta zalewamy roladki, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do momentu aż galareta stężeje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz