expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 18 stycznia 2017

Krokiety z pasztetem i jajkiem

Krokiety często przyrządzam gdy mam nadmiar domowego pasztetu, wystarczy tylko do pasztetu dodać ugotowane jajka oraz natkę pietruszki oraz usmażyć naleśniki. Mają wspaniały smak i w dodatku są szybkie do przyrządzenia, polecam.


Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowego
2 jajka
Farsz:
400 gram pasztetu najlepiej domowego
4 jajka ugotowane na twardo
Pół pęczka natki pietruszki
Sól, pieprz
Dodatkowo:
2 jajka 
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pasztet mielimy na drobnym sitku, jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, wszystko razem łączmy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz olej, miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażmy dość cienkie naleśniki, na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy krokiety składając boki do środka. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajna kombinacja. Robiłam już naleśniki z pasztetem, zatem krokiety na pewno też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie. Robisz zawsze takie pyszności :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń