expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Nalewka z orzecha włoskiego

Przepis na tą nalewkę dostałam od mojej babci, robię ją w każdym sezonie kiedy pojawiają się tylko młode zielone orzechy. Jest doskonałym lekarstwem na trawienie lub zatrucia jelitowe.

Składniki:
10 zielonych orzechów włoskich
400 ml. wódki
100 ml. spirytusu
Sposób przygotowania:
Orzechy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do większego słoika. Obydwa alkohole łączymy ze sobą, wlewamy do słoika z pokrojonymi orzechami. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie, co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Nalewkę przecedzamy i filtrujemy przez filtry do kawy. Przelewamy do butelki i odstawiamy w ciemne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz