Jesienną porą dość często piekę szarlotkę, tym razem postanowiłam upiec ją z dodatkiem dyni, wyszła bardzo smaczna. W kruszonce świetnie się sprawdziły pokruszone płatki kukurydziane, użyłam Corn Flakes Lubella,nadały jej fajny kolor oraz smak. Moje rodzinie bardzo smakuje to ciasto więc często je piekę.
Składniki:
Ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki cukru pudru250 gram masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 żółtka 1 jajkoMasa jabłkowo-dyniowa:1 kilogram jabłek1,5 kilograma dyni0,5 szklanki cukru1 cukier waniliowySok z połowy cytryny4 łyżki mąki ziemniaczanejKruszonka:2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella1,5 szklanki maki pszennej3/4 szklanki cukru200 gram masłaDodatkowo:Forma 25x40 cm.Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, przekładamy razem z jabłkami do garnka z grubym dnem, podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy na małym do miękkości, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, chwilę jeszcze dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, posiekane masło, żółtka oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem, spód wylepiamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Ciasto wyjmujemy z piekarnika wykładamy masę jabłkwo-dyniowo, składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 30-40 minut.