Biszkopt:
0,5 szklanki maki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30%
250 gram serka mascarpone
Sok z połowy limonki
Cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
5-6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
250 gram borówki amerykańskiej
250 gram czerwonej porzeczki
2 galaretki truskawkowe
Tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tortownicy (24cm.), wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając po łyżce serka mascarpone. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Stężały torcik wyjmujemy z tortownicy, wierzch dekorujemy kleksami masy śmietanowej i układamy borówki.