Strony

niedziela, 20 marca 2016

Domowa biała kiełbasa

Nie wyobrażam sobie śniadania Wielkanocnego bez domowej białej kiełbasy, przygotowuję ją od kilku lat. Przygotowanie białej kiełbasy wcale nie jest trudne, trzeba tylko trochę cierpliwości i czasu. Sklepowe kiełbasy nigdy mi nie smakowały, przynajmniej mam gwarancję że nie ma w niej konserwantów.


Składniki:
1,5 kilograma łopatki wieprzowej
0,5 kilograma karkówki
0,5 kilograma boczku surowego
0,5 kilograma chudego podgardla
pół główki czosnku
2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego
0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo zmielonego
3-4 łyżki majeranku
60 gram soli
1 łyżka cukru
0,5 litr bardzo zimnej wody
jelita wieprzowe
Sposób przygotowania:
Jelita wieprzowe zalewamy letnią wodą, wypłukujemy je z nadmiaru soli. Wodę odlewamy, zalewamy ponownie wodą,pozostawiamy na godzinę ,odsączamy je z nadmiaru wody, przekładamy do miseczki.

Łopatkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o dużych oczkach 12 mm. Boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze części i mielimy na sitku o drobnych oczkach 4 mm.

Do mięsa dodajemy bardzo zimną wodę, najlepiej schłodzoną wcześniej w lodówce, rozpuszczamy w niej sól i cukier oraz wszystkie przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy przez pół godziny, powinno być zwarte i kleiste.




Masę napełniamy za pomocą maszynki ze specjalną nasadką masarską. Na końcówkę nasadki zakładamy jelito i napełniamy kiełbasy, skręcając małe kiełbaski.







Tak przygotowaną kiełbaskę możemy sparzyć,upiec lub zamrozić.

2 komentarze: