Składniki:
Ciasto kruche:
300 gram mąki pszennej
150 gram masła
150 gram cukru
2 żółtka
Masa jabłkowa:
4 jabłka
50 gram miechunki suszonej Helio
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Dodatkowo:
Tortownica 22 cm.
Masło do wysmarowania formy
Bułka tarta do wysypania formy
300 gram mąki pszennej
150 gram masła
150 gram cukru
2 żółtka
Masa jabłkowa:
4 jabłka
50 gram miechunki suszonej Helio
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Dodatkowo:
Tortownica 22 cm.
Masło do wysmarowania formy
Bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy do momentu aż zmiękną, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz miechunkę, całość dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, dno wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy masę jabłkową, wierzch posypujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Oj tak, z miechunką musiała mieć fantastyczny kwaskowy posmak :)
OdpowiedzUsuń