- Pyszne i puszyste pączki z nadzieniem różanym.Moje ulubione,z tym nadzieniem smakują mi najlepiej.Mam do nich ogromną słabość.
-
Składniki:
- 1 kilogram mąki
10 żółtek
100 gram świeżych drożdży
1 łyżka cukru
400 ml. letniego mleka
150 gram masła
150 gram cukru pudru
szczypta soli
50 ml. wódki lub spirytusu
Dodatkowo: - 500 gram różanej marmolady
cukier puder do posypania
olej lub tłuszcz do smażenia - Sposób przygotowania:
- Mąkę i cukier puder przesiewamy osobno.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru ,300 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy marmoladę różaną,przykrywamy drugim krążkiem,dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Ostudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
- Z podanego przepisu powinno wyjść 60 pączków.Pączki możemy zrobić z innym smakiem marmolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz