expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 31 stycznia 2018

Szarlotka z miechunką

Dla mnie nie ma lepszego ciasta od szarlotki, często ją piekę, szczególnie taką na kruchym cieście. Tym razem do masy jabłkowej postanowiłam dodać suszone owoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak.


Składniki:
Ciasto kruche:
300 gram mąki pszennej
150 gram masła
150 gram cukru
2 żółtka
Masa jabłkowa:
4 jabłka
50 gram miechunki suszonej Helio
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Dodatkowo:
Tortownica 22 cm.
Masło do wysmarowania formy
Bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. 

Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy do momentu aż zmiękną, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz miechunkę, całość dokładnie mieszamy. 

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, dno wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy masę jabłkową, wierzch posypujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.


1 komentarz:

  1. Oj tak, z miechunką musiała mieć fantastyczny kwaskowy posmak :)

    OdpowiedzUsuń