Składniki:
1 kilogram sera z wiaderka Wieluń
250 gram masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka rodzynek
1 szklanka skórki pomarańczowej
0,5 opakowania okrągłych biszkoptów
Polewa:
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka
1 łyżka oleju
100 gram masła
Dodatkowo:
Płatki migdałowe do posypania wierchu
Tortownica 24 cm.
250 gram masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka rodzynek
1 szklanka skórki pomarańczowej
0,5 opakowania okrągłych biszkoptów
Polewa:
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka
1 łyżka oleju
100 gram masła
Dodatkowo:
Płatki migdałowe do posypania wierchu
Tortownica 24 cm.
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, rodzynki sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sicie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodajemy po łyżce sera białego. Do masy dodajemy rodzynki oraz skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masa wykładamy na ułożone biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy na noc do lodówki. W rondlu rozpuszczamy mleko z cukrem pudrem i kakao, gotujemy przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz olej, mieszamy o momentu aż masło się rozpuści. Sernik wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, polewamy ostudzoną polewą, wierzch posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło.